Weer drie hectare land omgeschakeld!

In 2019 is het, met behulp van leningen en schenkingen, voor stichting het Anker mogelijk geweest een nieuw stuk land aan de Hogenenk aan te kopen. Dit ging om een stuk van drie hectare, waar voorheen jaar na jaar alleen maar gangbare voedermaïs werd geteeld. Voedermaïs is gewild voer in de bio-industrie, maar zorgt voor veel eentonigheid in het landschap en de bodem, waardoor de natuur er geen ruimte meer vindt.

Daarom is het heel fijn dat dit land van dat lot is gered en het nu biologisch in gebruik is door veehouderijbedrijf de Kruytbosch in Hall. Zij laten hun koeien een zo groot mogelijk deel van het jaar heerlijk in de wei grazen, een wei met niet alleen gras, maar ook allerlei aan kruiden. Dit is beter voor de biodiversiteit én beter voor de koeien.

Dit gebeurt hier nu dus al twee jaar. Al twee jaar lang zijn er geen kunstmatige meststoffen en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit maakt, dat dit stuk land nu, volgens de regels van biocontrole-organisatie SKAL, officieel biologisch te noemen is! Dat is wel even iets heel feestelijks, want dat betekent dat praktisch alle residuen van gangbare teelt uit de bodem zijn, dat de Kruytbosch het gras van dit land nu ook mag gebruiken om zijn biologisch melk- en vleesvee te voeren en niet alleen het jongvee, en, dat er weer drie  hectare van Nederland in principe voor altijd biologisch is.

Stichting het Anker heeft hiermee dus weer een mooi stukje van het ‘Levend Landgoed’ verwezenlijkt en zeker nadat er afgelopen winter zo’n prachtige haag en vogelvoedselbosje zijn aangeplant, wordt het een prachtig natuurinclusief stuk.

Dit alles was uiteraard niet mogelijk geweest zonder al jullie steun in leningen, schenkingen en hulp met het planten van de hagen, en daarvoor zijn wij allen erg dankbaar.

Mocht dit je nou enthousiast hebben gemaakt over de missie van de stichting, wij kunnen altijd nieuwe donateurs of leners gebruiken, zodat we onze visie nog verder kunnen verwezenlijken. 

Interesse? Bel of mail Eveliene Kuipers van het bestuur en overleg wat voor jou het meest passend is.
e.kuipers @ pva-zutphen.nl  of 0575 – 567500 (na 20.00)

Met groet, Ruben Staar en Lea Jacobs, pachtboeren van de Meander