Een optimistisch woord van de voorzitter

Het vorige kabinet had E 24 miljard (!) bestemd om de stikstofcrisis op te lossen en om de hele agrarische sector duurzamer te maken, dichter bij de natuur en minder afhankelijk van de grote agrobedrijven. Het huidige kabinet heeft die belofte teruggenomen en zo de boeren deze steun tot verduurzaming ontzegd.

Het huidige kabinet helpt de boeren niet, maar gelukkig zijn er van onderop veel initiatieven tot verduurzaming. Dit geldt zeker voor de gemeente Brummen. Praktijknetwerk Biodiversiteit helpt grondeigenaren met houtwallen, poelen en meer biodiversiteit in het buitengebied. Landschapsnetwerk Brummen heeft coöperatieve vereniging IJsselmarke opgericht om boeren/producenten en consumenten dichter bij elkaar te brengen. Stichting Lenteland heeft een boerderij gekocht bij Empe. Stichting Land Van Ons heeft ook in de gemeente Brummen land gekocht. Natuurmonumenten heeft boerderijen gekocht om meer natuur te maken. De gemeente Brummen gaat 21.000 bomen planten. Er is een actieve werkgroep steenuilen. Er is een actieve patrijzenwerkgroep. Van de 76 agrarische bedrijven in de gemeente Brummen zijn er 43 betrokken bij een traject tot verduurzaming; dat varieert van met subsidie bloemstroken inzaaien tot al volledig biodynamisch telen.

En dan is er natuurlijk Stichting Het Anker met grond waar al vanaf 1949 biodynamisch wordt geteeld. Op grond waar de afgelopen 2500 jaar nog nooit kunstmest of bestrijdingsmiddel gebruikt is. Kortom een Monument. Op De Hogenenk teelt De Meander al heel lang biologisch-dynamisch. In 2025 zijn hier nieuwe ontwikkelingen. Er komen in maart nieuwe pachters voor De Meander: Salomé Steinmetz en Michaël Mans. Stichting Het Anker heeft veel vertrouwen in hun kunnen.

Stichting Het Anker gaat vol optimisme een woelig 2025 in!

Met agrarische groet, Otto